PRA PENDIDIKAN TINGGI

Image

Menjadi mahasiswa universiti merupakan impian setiap pelajar. Namun di atas pelbagai faktor, tidak semua daripada pelajar ini mampu menjadikan impian ini satu realiti. Ini menyebabkan ramai anak Melayu, anak Orang Asli, anak Sarawak dan anak Sabah tercicir di dalam pelajaran dan kesan daripada ini menyebabkan mereka meneruskan hidup tanpa ilmu dan tidak dapat menggunakan potensi diri yang sebenar secara optimum.


Jesteru, sebagai menunaikan tanggungjawab yang besar kepada masyarakat dan negara, UiTM menawarkan Program Pra Pendidikan Tinggi (PPT) khusus bagi membantu calon lepasan SPM melalui program pengukuhan akademik di peringkat Pra Diploma. Pelajar-pelajar yang lulus Pra Diploma akan diserapkan ke pengajian di peringkat Diploma dan seterus membuka peluang yang lebih besar kepada mereka meneruskan pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda, Ijazah Sarjana dan Doktor Falsafah.


Program Pra Pendidikan Tinggi UiTM ini dahulunya adalah program yang dikenali sebagai Program Mengubah Destini Anak Bangsa (MDAB). Program ini berteraskan kepada falsafah universiti yang percaya bahawa bahawa seseorang individu itu mampu berusaha untuk mencapai kecemerlangan melalui pemindahan ilmu dan penerapan nilai-nilai murni.


Tujuan utama program PPT adalah untuk mengambil pelajar – pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang memperolehi keputusan SPM yang kurang menepati syarat-syarat keperluan UPU. Program PPT adalah terbuka kepada golongan B40 dan juga bukan B40 agar kesemua mereka dapat meneruskan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi.


Calon-calon yang memohon dan memenuhi syarat akan ditawarkan untuk mengisi 6000 kekosongan tempat menjelang tahun 2025 di dalam program Pra Diploma di semua kampus negeri UiTM di seluruh negara. Lima (5) program yang utama yang ditawarkan di bawah program ini adalah program Pra Diploma Perdagangan, Pra Diploma Sains, Pra Diploma AgroteknologiPra Diploma Sains (Aliran STEM C dan Sastera) dan Pra Diploma Pengajian Islam. Ambilan pelajar dibuat dua kali setahun dan kesemua maklumat terkini berkaitan ambilan akan dipaparkan di laman web PPT dari masa kesemasa.

 

 

Hubungi Kami

Pejabat Program Pra Pendidikan Tinggi (PPT),
Kompleks Antarabangsa,
Universiti Teknologi MARA,
40450 Shah Alam,
Selangor

Tel: 03-5521 1443/1448

Fax: 03-5543 7969

            

 

Statistik Pengunjung

0.png0.png2.png0.png0.png7.png7.png3.png
Today563
This week1211
This month5758
Total200773

Selasa, 09 Ogos 2022
© 2021 Hak Cipta Terpelihara Pejabat Program Pra Pendidikan Tinggi (PPT), UiTM